Gyakran ismételt kérdések a Candidáról

Mi a Candida gomba?

A Candida albicans a „Candida” sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja. Ez a gomba normál körülmények között is megtalálható az emberi szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja tartja kordában. A Candida előidézhet bőrgombát, hüvelygombát, szájpenészt, ráadásul az elszaporodása végzetes véráram-fertőzést is okozhat. Az egészséges szervezetet ritkán támadja meg, de a legyengült immunrendszer esetében gyakori a kórfolyamat.

Mik a Candida fertőzés tünetei?

Candida fertőzés esetén többféle panasz is felléphet, többek között előfordulhat hasmenés, impotencia, fejfájás, vastagbélgyulladás, éjszakai verejtékezés, viszketés, égő fájdalom a mellkasban, rossz lehelet, égő érzés a nyelv felületén, végbélviszketés, fehér foltok megjelenése a nyelven vagy a szájüregben, hüvelygyulladás, illetve váladékozás, de kialakulhat ízületi gyulladás is. Itt olvashat bővebben a tünetekről.

Kinél nagyobb a Candida megjelenésének kockázata?

A Candida az egészséges szervezetet ritkán támadja meg, elsősorban azokra veszélyes, akiknek az immunrendszere le van gyengülve. Veszélyeztetett csoportba tartoznak az autoimmun és daganatos betegek, de azok is, akik éppen antibiotikum kúrában részesülnek.

Fertőz a Candida?

Igen, a Candida fertőző megbetegedés, érintkezéssel, cseppfertőzéssel és nemi úton is terjedhet, viszont az alapvető higiénés szabályok betartásával csökkenthető az esélye annak, hogy elkapjuk.

Hogyan tesztelhető a Candida?

A Candida gomba kimutatására ma már gyorstesztek is a lakosság rendelkezésére állnak, de kimutatható köpetvizsgálattal, vérvizsgálattal, székletvizsgálattal és vizeletvizsgálattal is. További információk a Candida kimutatásáról és kezeléséről.

Létezik Candida gyorsteszt?

Igen, a hüvelygomba kimutatására a gyártók ma már gyorsteszteket is piacra dobtak, de többféle vizsgálattal is kideríthető a fertőzés jelenléte.

Tesztelhető a Candida vérből és nyálból is?

A Candida fertőzés többféle módon kimutatható, a szakorvos végezhet köpetvizsgálatot, de vérvételt, székletvizsgálatot vagy vizeletvizsgálatot egyaránt elrendelhet.

Hogyan kezelhető a Candida?

Gombaellenes oldatokkal kezelhető a Candida, az intim területekre kaphatóak kúpok és hüvelytabletták is, a szájüreget pedig ecsetelőkkel is lehet kezelni. Ezen kívül lényeges szempont az immunrendszer megerősítése, amihez szintén célszerű megbízható készítményeket alkalmazni.

Milyen a Candida diéta?

A diéta csak részmegoldás a problémára, elsődleges szempont az immunrendszer erősebbé tétele. A Candida diéta lényege, hogy kerüljük a cukrokat, élesztőt, ami táplálja a gombákat. Ezen kívül a glutén fogyasztása is kerülendő. Bővebb információ a Candida diétáról.

Csecsemőknél is jelentkezhet Candida fertőzés?

Csecsemőknél előfordulhat szájpenész, ami szintén a candida fertőzés jele. A babák esetében a gomba elszaporodására a még kifejletlen immunrendszer, valamint a nem megfelelő száj-baktériumflóra ad lehetőséget.

Mi a szájpenész?

A szájpenész egy olyan gombás fertőzés, amelyet a Candida gomba okoz. Nem csak a testünkben de a szánkban is kis mennyiségben folyamatosan élnek Candida gombák, melyek általában semmilyen problémát nem okozna, de ha túlságosan elszaporodnak, szájpenészes fertőzés alakulhat ki.

Felnőtteknél is jelentkezhet a szájpenész?

Igen, a Candida által okozott fertőzésre utalhat felnőttek esetében a nyelv lepedékessége.

Mikor alakulhat ki szájpenész?

A Candida számos ok miatt kezdhet szaporodni amely szájpenészhez vezethet, például ha antibiotikumot szedünk, különösen ha az hosszú ideig elhúzódik. Továbbá ha asztma inhalátort használ, ha műfogsort hord, különösen, ha az rosszul illeszkedik, ha nem megfelelő a szájhigiéniája, ha dohányzik, illetve ha kemoterápiát vagy radioterápiát kap rák ellen.

Mit lehet tenni, hogy a csecsemők elkerüljék a fertőzést?

A cumit, cumisüveget rendszeresen sterilizálni szükséges, mindezek a Candida melegágyát képezik, ugyanis a nem tiszta felületeken rövid idő alatt elszaporodhatnak a gombák. Ennek elmulasztása következtében a baba újra és újra visszafertőződhet.

Termékek Candida gombára

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Népszerű

Herbafermétrend-kiegészítő cseppek 30 ml

Herbaferm étrend-kiegészítő cseppek 30 ml

A Herbaferm csepp gyógynövények természetes fermentációjával készül. Megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat. 

Ár: 7450 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!